JAMÁS ME VERÁ NADIE EN UN RING
La historia de Pedro Roca, un púgil de los años dorados del boxeo en Barcelona, hacia 1930, que se volvió loco de los golpes en la cabeza, y empezó a escribir. De boxeador a literato, publicado en 1933, es un libro de un surrealismo involuntario, que habría fascinado a Salvador Dalí. Roca recuerda su época de sparring de boxeo, en los tiempos de Primo Carnera y Paulino Uzcudun, y sus primeros combates. Muy fuerte y con poco estilo, siempre perdía. Sus derrotas eran esperadas por el público de Barcelona, para quien se convirtió en un hazmerreír. El libro reconstruye la trayectoria de Pedro Roca y estudia las conexiones del boxeo con la literatura y el arte, cuando escritores y artistas idolatraban a las estrellas del ring. Si Dalí, Joan Miró (gran aficionado al pugilismo), André Breton y sus amigos hubieran descubierto al boxeador literato hoy sería una figura de las vanguardias artísticas.
Un relato trepidante sobre las víctimas de la sociedad del espectáculo que anticipa el show mediático y televisivo de nuestros días. Un relato vibrante de la Barcelona de los años treinta, gran ciudad cosmopolita, que vive las grandes transformaciones de su tiempo. Y un retrato excepcional de un chiflado incomparable.
La història de Pere Roca, un boxador dels anys daurats de la boxa a Barcelona, cap al 1930, que es va tornar boig dels cops al cap, i va començar a escriure. De boxeador a literato, publicat el 1933, és un llibre d’un surrealisme involuntari, que hauria fascinat Salvador Dalí. Roca hi recorda la seva època d’espàrring de boxa, en els temps de Primo Carnera i Paulino Uzcudun, i els seus primers combats. Molt fortot i amb poc estil, perdia sempre. EL públic de Barcelona n’esperava les derrotes: era la riota de la gent. El llibre reconstrueix la trajectòria de Pere Roca i estudia les connexions de la boxa amb l’art i la literatura, quan escriptors i artistes idolatraven les estrelles del ring. Si Dalí, Joan Miró (que era molt afeccionat al pugilisme), André Breton i els seus amics haguessin descobert el boxeador literato avui seria una figura de les avantguardes artístiques.
Un relat trepidant sobre les víctimes de la societat de l’espectacle que anticipa el show mediàtic i televisiu dels nostres dies. Un relato vibrant de la Barcelona dels anys trenta, gran ciutat cosmopolita, que viu les grans transformacions del seu temps. I un retrato excepcional d’un guillat incomparable.
Booktràiler
Retrats de Pere Roca
El Disseny d’Albert Planas i el dibuix d’Eduardo Arroyo
Cartells i invitacions
Artur Trias llegeix De boxeador a literato
Enllaços
La Razón. Article de Víctor Fernández
Abc. Article de Juan Manuel de Prada
La Vanguardia. Article de Xavier G. Luque
La Vanguardia. Crítica de Marc Soler
El País. Crítica d’Ernesto Ayala-Dip
BTV. Va passar aquí. L’època daurada de la boxa